Kína - régen és ma

A Középső Birodalom múltja és jelene - történelem, kultúra, gazdaság, politika, szokások. Bármi, ami Kína.

Korábbi blog

Utolsó kommentek

  • Beatrice Xie: Qinghai-Tibet vasúti rendszer nevezzük magát az ég útnak. A természet szépsége a vasúti pálya mell... (2018.11.29. 04:08) Vasutak a világ tetején
  • rudai gyerek: Érdekes, hogy Franciaországban is ilyen magas arányban képviseltetik magukat a kínaiak. Egyébként... (2014.10.20. 11:38) Kínaiak a világban 2.
  • Chouwen: Érdekes módon 2000-es években az ország mindössze 50%-a (!) beszélte csak a putonghuát, ezt feltor... (2014.10.06. 18:01) Közbeszéd
  • Liping: @A nép fia: vonatfüggő. A régi blogon volt egy poszt a vonatokról illetve a jegyárakról, az alapjá... (2014.09.29. 13:33) Vasutak a világ tetején
  • Measurer: Természetesen a magaslati betegséget nem a 120 km/h vonatsebesség, hanem a hirtelen magasságváltoz... (2014.09.28. 22:49) Vasutak a világ tetején
  • Utolsó 20

Liping 2014.07.19. 00:59

Hukou

Az autoriter rendszerek sajátja, hogy megpróbálják ellenőrizni a lakosságot. A szocializmus két, merőben eltérő utat bejárt óriása, a Szovjetunió és Kína egészen hatalmas mélységekig fejlesztették a módszert. Bevezették a belső útlevelet.

Hukou_zh.jpg

 

Mindkét esetben - az ellenőrzésen túl - a legfőbb cél a lakossági mobilitás korlátozása volt, s ennek időnként drámai következményei is voltak.

 

A Kínai Népköztársaságban a kezdetektől komoly problémát jelentett a városi és falusi térségek közötti hatalmas különbség. Bár Kína a jóléti intézkedések terén soha meg sem közelítette a nyugati szocialista testvérországokat, az új rendszer beköszöntével több komoly vívmányt is bevezetett - kizárólag a városokban.

 

Az akkor már szinte teljesen állami irányítás alá vont gazdaság dolgozói is állami alkalmazottakká váltak, s így egyben jogosultakká nyugdíjra, társadalombiztosításra. Csak az urbánus területeken.

 

A megkülönböztetés okát nem az ideológiában kell keresni, hanem kizárólag a gyakorlati tényekben: egyszerűen túl szűkösek voltak az erőforrások ahhoz, hogy az állam megengedhesse magának a 80-90%-nyi falusival való törődést. A nagy ugrás során ráadásul Mao szovjet példát vett elő, az ipar fejlesztését a mezőgazdaság végletekig való kizsigereléséből kívánta finanszírozni.

 

Hogy megakadályozzák a jobb élet reményében városba ömlő tömegek létrejöttét, bevezették a hukout. A hukou minden kínai állampolgár sajátja, hivatalos és rendkívül fontos irat. Tartalmazza, hogy az egyén hol él, s minden, az állam felügyelete alatt álló tevékenység a hukouhoz lett kötve. Legális munkavállaláshoz, megfizethető áru oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz kizárólag a lakóhelyen lehetett jutni, s ami az adott korban kiemelten fontosnak számított: a jegyre járó állami fejadagokat is csak ott lehetett beszerezni, ahol az ember hivatalosan élt. Ez roppant lényeges kérdés volt, hiszen jegyek nélkül semmit nem lehetett kapni, s a megfelelő hukou dönthetett élet és halál között.

 

A "nagy ugrás" során becslések szerint mintegy 20-30 millió kínai halt éhen, az akkori lakosság cirka 5%-a, minden huszadik ember. Mivel Mao kitűzte az irreális gabonatermelési célszámokat, a káderek - engedve a nyomásnak - rekordértékekről is számoltak be. Az egymásra licitálás olyan szinten elhatalmasodott, hogy idővel már muszáj volt a statisztikákat korrigálni. Ez még így is irreális értékekről szólt, különösen annak fényében, hogy a falusiakat is befogták az "ugrás" másik nagy céljába, az acéltermelésbe. Sok helyütt a földeken rohadt a gabona, ráadásul az időjárás sem volt kegyes, így a valóságban pont hogy alig volt termés.

 

A statisztikának engedve, bár csaknem biztosan azok hamisságának ismeretében, s így tudatos kegyetlenséggel, a rekordtermés arányos részét be is szedték, s a felesleget még el is küldték exportra, hogy az amúgy szerényen csordogáló valutabevételeket kiegészítve külföldi technológiát és gépeket vásárolhassanak.

 images.jpg

Hukou nélkül nincs állami suli

 

A következmények katasztrofálisak voltak. A kommunáktól az államnak járó rész elvitele után a parasztoknak lényegében semmijük nem maradt. Több járásban a lakosság 90%-a éhen halt, mialatt a városokat ellátták élelemmel. A hukou által röghöz kötve teljesen lutri volt, hogy hol milyen esélyekkel néznek a túlélés elébe. A városokban ráadásul kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy az esetleg bemenekülő falusiakat kiszűrjék.

 

Később, a reform és a vele járó normalizálódás a hukou egy új jelentőségét hozta el. A kommunák megszűnésével, s a falusi munkaerő felszabadulásával tömegesen jelentek meg a migráns munkások. Hukou híján sokszor embertelen körülmények között, a teljes létbizonytalanság és a visszatoloncolás veszélye mellett kellett dolgozniuk.
Ahogy a kormányzat is elkezdte szorgalmazni az urbanizációt, a hukou megváltoztatása is egyszerűbbé vált. Most már ideiglenes engedélyek - némi fizetés után - beszerezhetőek, s elegendő idejű tartózkodás után akár állandó rezidenssé is lehet válni egy új lakóhelyen.

images (1).jpg

Természetesen a házasodás is jó módszer lehet egy kapós hukou beszerzéséhez, nem véletlen, hogy a nagyvárosi lakos a mai napig jó partinak számít. (A felirat: Beijing hukou)

 

 

A hukou a legnagyobb oka a Kínában mostanra vírusszerűen elterjedt családformának is. Teljesen tipikus, hogy a szülők valamelyik nagyvárosban dolgoznak, mialatt a gyerek a nagyszülőkkel él a lakóhelyén. A szülők tartózkodási helyén csak magániskolákban tanulhatna, amire egy szűkebb tehetős réteget leszámítva senkinek nem telik.

 

Ahogy liberalizálódik az ország, a hukou jövője is egyre kétségesebb. Néhány év múlva a munkaképes kínai korosztály létszáma átfordul csökkenőbe, s ez még inkább szükségessé teszi, hogy könnyítsenek a városba jutáson. Hogy a hukou kitart-e, s meddig, az majd elválik.

Címkék:kína hukou nagy ugrás 22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zhongguo.blog.hu/api/trackback/id/tr236523279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2014.07.19. 06:12:43

Hasonló Magyarországon is működött az 50-es években. Ha elhagytad a lakhelyed és a célállomáson három napot meghaladóan tartózkodtál, akkor ideiglenes lakóhellyel be kellet jelentkezned a helyi rendőrőrsön, természetesen a szállásadó igazolásával. Nem volt érdemes megkockáztatni az elmulasztását, mert mindig akadt besúgó, ha más nem, a házmester. Ezt a Kádár-érával ugyan megszüntették, de például Budapesten csak az igényelhetett főbérleti vagy társbérleti lakást, aki már legalább 5 éve folyamatosan itt dolgozott. És működött továbbra is a lakhelyről való kitiltás.

Szentkereszti Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.19. 19:01:32

"Az autoriter rendszerek sajátja, hogy megpróbálják ellenőrizni a lakosságot."

Hát igen. Szerencsére a lakosság ellenőrzése elő sem fordulhat például a demokratikus, unautoriter USA-ban.

rudai gyerek 2014.07.19. 19:13:16

Tehát lényegében egy személyigazolvánnyal vegyített lakcímkártyába oltott útlevélről van szó.

Viszont ha jól értem, ma már csak a munkavállalásnál van jelentősége ennek az iratnak, igaz?

Liping 2014.07.19. 20:42:54

@rudai gyerek: iskolánál, állami szolgáltatásnál, munkavállalásnál.

TothLali 2014.07.19. 22:20:31

@Szentkereszti Istóczy Győző: Úgy érted, hogy az USA-ban személyi sincs?

Exploiter 2014.07.20. 00:44:24

@Szentkereszti Istóczy Győző:

Ja, ott is milliók haltak éhen, miközben központilag begyűjtötték a kaját.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.07.20. 01:08:10

Ez a hukou vagy huji rendszer joval idoszamitas elottrol ered. Adougyi, sorozasi okai voltak egy ilyen regiszter kialakitasanak.

Japanban is volt es van ilyen, koseki, ezt vezettek be Taiwanon is a megszallas alatt.
Del-Koreaban es Vietnamban is hasonlo rendszer van tudtommal. Lenyegeben egy lakcim es csaladi allapot regiszter, minden egybegyurva.
Szoval a rendszer alapvetoen nem Mao-ek talalmanya, ok csak kimaxoltak a sajat celjaikra es a videkiek szetszopatasara.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.07.20. 07:33:15

A haverjaim eredeti pekingiek es roppant buszkek ra. No wonder.. Viszont akit ugy ismerek, hogy mas varosbol valo annak allando gondja a hazautazas mindenfele ugy elintezese vegett. Hazat is csak az vehet Pekingben aki legalabb 5 eve fizet adot az adott tersegben. Attol, hogy Pekingben haza van meg mindig nem jogosult arra, hogy pekingi papirjai legyenek.

Rozsadombi ill. budai szuletesu gyerekkent magam is szembesultem azzal, hogy ez a rendszer nalunk is jol jott volna. A 90-es evek kozepere teli lett a varos "bemenekult" hatarontuli magyarokkal.. es akkor meg a videkiekrol nem is beszeltunk. Na most ezen vajdasagi vagy erdelyi magyarok mennyire nyomtak le a bereket Pesten azt nem lehet tudni, de biztosan olcsobban voltak hajlandoak elvallalni melokat mint egy helyi pesti arakhoz es eletszinvonalhoz szokott helyi. Mikozben nekik is jart a korhazi szolgaltatas ingyenesen meg egyebek, tovabbra is a helyi lakossag karara. Nalunk is hatalmas kulonbseg volt es van videk es varosok es Budapest kozott plane Romania, Karpatalja vagy Szerbia viszonylataban. Hukou-t Magyarorszagra is :))) Nana, hogy a nem budapesti szuletesuek nem fognak velem egyeterteni ;)

virágelvtárs 2014.07.20. 08:03:26

Még egy valami, a Hukou megvásárolható, mondjuk nem olcsó.

CoolKoon 2014.07.20. 08:54:58

@Chaoyang: Hogy mekkora egy barom vagy te! És ezt nem azért mondom, mert vidéki vagyok (bár én nem tartom magam annak, de a magadfajta beképzelt pojácák igen), hanem mert pont a hozzád hasonlók gondolkodásmódjából születtek az olyan beteg ötletek, mint az 50-es évekbeli vidékre toloncolások meg a többi agyrém.
Hogy az ostobaságaidra is reagáljak, feltételezem, hogy az a sok aljas, vérszívó határon túli magyar nem(csak) a napot lopni ment Butapestre, ha pedig dolgoztak, akkor bizony jár nekik minden olyan, ami az "echte" pestieknek. Még ha ezt pesti kádárista/rákosista körökben máshogy is gondolják.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.07.20. 09:53:49

@CoolKoon: Milyen szerencses vagy, hogy videki bunko (marhatarto) letedre Budapesten dolgozhattal es vettel el munkalehetoseget masoktol akiknek semmi elonyuk nem szarmazik abbol, hogy a fovarosba szulettek... Pedig akik Svajcba vagy Skandinaviaba szulettek mennyivel szerencsesebbek mint akik teszem azt Palesztinaba vagy Afganisztanba. Nem azt mondom, hogy a magad fajta suttyok ne donthessek el, hogy hol elhessenek, de a kinai rendszerhez hasonloan, kevesebb fizetes jarna neked (hiszen valoszinuleg rosszabb kepzest is kaptal) tobbet kellene fizess a budapesti orvosi ellatasert (vagy utazhatsz haza a korzeti dokidhoz) es a gyerekeid ha iskolaba jarnak fizess erte ha mar veluk tomod teli a pesti iskolak padjait vagy kuld vissza oket a faludba, hogy ugyanolyan szerencsetlen pontrol kezdjenek mint te. Ha "megerdemled" hogy pesten elj es kemenyen dolgoztal akkor nyilvan lesz penzed a megkulonboztetett oktatasukra is... Persze, ezt a magadfajta feltorekvo kisemberek sosem emesztenek meg egy konnyen. De hat ha videkre szulettel akkor videki is maradsz, hiaba elsz pesten a stilusod magaert beszel.

miketbeszéltek 2014.07.20. 10:11:13

@Szentkereszti Istóczy Győző: Hát igen. Pont ilyen szellemben írt anno a Pravda és a Népszabadság. Egy platformon vagy a kommunistákkal?

miketbeszéltek 2014.07.20. 10:20:37

@Chaoyang: "a stilusod magaert beszel." A bérek bevándorlók általi letörésében van igazság (ez mindenhol gond ), de ez is csak elvileg, mert Budapesten még mindig nagyobbak a fizetések, többek között azért, mert vidéken nagyobb a munkanélküliség. De komolyan gondolod, hogy éppen Te szólod le a másikat a stílusa miatt, aki a tipikus budapesti nagyképűséggel kapásból bunkózod le a "vidékit". Budapesten biztosan azt gondolod, hogy mondjuk Debrecen, vagy Szeged belvárosában, vagy az egyetem területén gulyások terelgetik a marhákat, és parasztok kapálnak:-)

Liping 2014.07.20. 10:25:08

Nem szoktam és nem is szeretnék moderálni, úgyhogy légyszíves fejezzétek be egymás oltását.

sebi77 2014.07.20. 10:27:51

@Chaoyang: Én pesti vagyok és szerintem is barom vagy.

CoolKoon 2014.07.20. 10:55:33

Na, hogy a témához hozzászóljak, az ilyen intézkedések ideálisak arra, hogy tovább szítsák az országon belüli ellentéteket, és egy idő után esetleg pattanásig feszítsék a húrt. Személy szerint én azért örülök, hogy Mo-n ilyen durva formában ez sose volt jelen.

Hmmm... 2014.07.20. 11:06:12

A második világháború után majd minden országban hooosszú évekig volt valamilyen jegyrendszer, aminek előfeltétele volt ott is a helyhez kötött regisztráció, hogy a közellátást/elosztást minél jobban szervezhessék meg. Még az angol királynőnek is volt igazolványa, Németországban pedig nagy depresszió (lelki is) és éhinségek is voltak... satöbb. Tessenek olvasgatni, és gondolkodni is, lehetőleg minél több körülményt figyelembevéve :-)

CoolKoon 2014.07.20. 11:17:24

@Chaoyang: Úristen, nem gondoltam volna, hogy a hirtelen felindulásból elkövetett jellemzésem ennyire célba talál..........

Nos ami azt illeti, nem tartom magam vidékinek, mivel nem vagyok vidéki. Egy környező ország nagy(obb) városában születtem, nőttem fel, és élek most is. Azért mondtam, hogy te simán vidékinek nézel, mert a magadfajták minden, Pesten kívülről jövőt vidékinek néznek, még akkor is, ha történetesen városból jön az illető (arról nem is beszélve, hogy sosem kerestem kapálással a kenyerem, ahogy ma se teszem, bár veled ellentétben a viselkedni tudó vidékieket nem nézem le, mert attól még tudom, mennyi munka van bármilyen mezőgazdasági terménnyel).

A "stilusod magaert beszel" megállapításod rendkívül találó, hiszen magadról állítasz ki bizonyítványt azzal, hogy az ordító dilettantizmusod ellenére pökhendi módon kioktatsz másokat olyan dolgokról, amikhez halványlila dunsztod sincs.

Elárulok egy hatalmas titkot: Pesten (a legtöbb nagyvároshoz hasonlóan) eleve magasabbak a lakhatási költségek, és egy csomó dolog (pl. magánóvoda, iskola, kaja stb.) lényegesen drágább az esetleges vidéki megfelelőkhöz képest. Ezt minden értelmes ember (aki lakott valaha nagyvárosban) tudja, ha máshonnan nem, legalább vidéki rokonok által. Na most ez a tény már önmagában elég nagy szívás minden városi számára, hiszen muszáj jobban fizető munkát találnia, különben felkopik az álla (és itt jön képbe az, hogy a bérházas garzonban, illetve az udvaron nem igazán lehet megtermelni a betevő falatot ugye). Ugyanezért a vidéken elfogadható fizetésből az illető Pesten már egyszerűen nem élne meg. Mármost miért kellene ezt a szívást külön tetézni a vidékiek számára (akik közül sokan pl. a hiányos tudás miatt is amúgy is nyomorog) még azzal is, hogy külön szopató adót vetnek ki rájuk? És akkor ha már rájuk is, akkor dobjuk ki mondjuk az eddigi demokratikus vívmányokat is az ablakon, tegyünk a nőkre láncot, a cigányoknak tiltsuk meg, hogy a busz elejére üljenek, a zsidókat jelöljük meg sárga csillaggal és tiltsuk ki a városokból (mint ahogy a középkorban tették), a buzikat zárjuk mondjuk diliházba, a különféle lelki bajokkal küszködőket meg sterilizáltassuk, ugye?
Mellesleg neked a rabszolgaság ellen se lenne semmi kifogásod, ugye? Mert hiába is próbálod szépíteni, a gondolatmeneted (hogy lényegében próbáljuk az eleve hátrányból induló vidékieket még hátrányosabb helyzetbe hozni) bizony pontosan ebbe az irányba mutat. Aztán jöhet mondjuk az alacsonyak megvesszőzése, a kövérek kalodába zárogatása, az öregek elűzése Pestről, és még sorolhatnánk.

Liping 2014.07.20. 11:36:50

CoolKon és Chaoyang egy hét pihi, szóltam. Próbáljunk meg a témánál maradni.

rudai gyerek 2014.07.21. 09:46:53

@virágelvtárs:

"Még egy valami, a Hukou megvásárolható, mondjuk nem olcsó."

Akkor a jobb módú kínaiak könnyebben tudnak lakóhelyet változtatni.

Drizari 2014.07.22. 06:37:04

@rudai gyerek:

Nálunk is vásárolhatnak 250 ezer euróért öt éves futamidejű "Letelepedési Magyar Államkötvény"-t.
süti beállítások módosítása